L’Alcohol i la Ratafia (setembre 2017)

1.Introducció.

La Ratafia és un licor i per tant beguda espirituosa (RE110/2008), és a dir, una beguda que conté alcohol, també anomenat etanol o alcohol etílic.

Quan hom veu a l’etiqueta d’una Ratafia això… “25%vol” … què vol dir exactament?

IMG_20170505_101106

Ratafia Espiells dels Petits 25%vol

Ens està dient que si consumim 100mL de Ratafia estarem ingerint, entre d’altres, 25 mL (mil·lilitres) d’etanol o alcohol etílic.

 

definició grau alc RE110-2008

 

 

Tothom sap que 1 mL (unitat de volum) d’aigua és igual que 1 gram (unitat de massa) d’aigua perquè té densitat d’un.

L’alcohol en canvi pesa menys que l’aigua, la seva densitat és de 0.79 kg/L,  per tant 1 mL d’alcohol no és igual que 1 gram d’alcohol.

L’elaboració amateur de la Ratafia no acostuma a treballar ni l’aigua ni l’alcohol per pes sinó per volum.

2.L’alcohol a la Ratafia.

Quan volem fer una Ratafia podem optar per varies possibilitats per aconseguir aquest alcohol (llegiu la nostra entrada del blog de juny 2017), Aiguardent, destil·lat, aigua…. aspectes pràctics.la més habitual serà la de comprar o bé Alcohol etílic d’origen agrícola (de grau mínim 96%vol) o bé algun destil·lat d’origen agrícola (per exemple les anomenades “holandes” de grau alcohòlic variable però sempre inferior a 96%vol).

L’opció més còmoda i accessible pels elaboradors amateurs és habitualment la d’adquirir una crema anisada (que porta alcohol i també molt de sucre) o potser algun aiguardent de vi o “orujo” (marc en català) de grau mínim 37.5%vol i secs (sense sucre).

3.Els Càlculs….

Molt bé, ja tinc el meu macerat fet i sé el grau alcohòlic de partida, quina quantitat d’aigua haig d’afegir per aconseguir el grau alcohòlic desitjat per a la meva Ratafia final?

Podem fer servir aquesta fórmula que serà molt útil si tenim un sol macerat sec (o molts al mateix grau)

 

captura formula calcul grau final ratafia

 

Per ex. Si tenim 3L de macerat de 37.5%vol i volem una Ratafia final de 26%vol seria

V aigua = [ (3 x 37.5) / 26 ]  – 3 = 1.33Litres d’aigua.

 

Compte! El Xarop

De manera habitual el que es fa és treballar amb un xarop, preparat dissolent sucre en aigua calenta, caldrà saber molt bé la riquesa del mateix, per ex 800g/L perquè caldrà calcular també com ens queda la ratafia de sucres un cop afegit el xarop. (llegiu l’entrada al blog del mes de juliol 2016)El xarop de la Ratafia: Càlculs.

 

Mireu aquest exemple següent:

Per una Ratafia de 27%vol, on Tenim 3L Macerat de 40%vol i Hem preparat un Xarop de 800g/L de sucre.

Vxarop = ((3 x 40) /27) – 3 = 1.44L de xarop (és a dir aigua pq no porta alcohol)

Llavors comprovarem el sucre de la següent manera:

(volum macerat x Qtat sucre) + (volum xarop x Qtat sucre) = (suma volums x X)

On X serà la quantitat de sucre que tindrà la Ratafia Final.

(3 x 0) + (1,44 x 800) = (3+1,44) x X; X=1152/4,44 = 260g/L sucre

Tenim per tant una Ratafia de 27%vol i 260g/L de sucre.

4.Consideracions finals

Reviseu les dues entrades al blog que us recomanem per estar al cas de factors importants com ara la contracció de volum.

 

Salut i Ratafia.

Espiells, Setembre de 2017.

©J.A.Escudero, 2017

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s